Wat is Hotstone massage?

Een Hot stone massage is zoals het woord al zegt een massage met “hete” stenen.
De temperatuur van de stenen waarmee de massage gegeven wordt ligt om en nabij de 45 graden (lekker warm en niet te heet). Om de stenen op te warmen en op temperatuur te houden wordt een warmhoudplaat gebruikt. De Hot stone massage wordt gegeven met afgeronde basalt stenen, dit zijn vulkanische stenen die door invloed van water en zand door de jaren/eeuwen heen glad gepolijst zijn. De grootte van de stenen varieert van 2 centimeter tot 12 centimeter.

Waar komt hot stone massage vandaan?

Hot stone Massage is een relatief nieuwe vorm van massage in Europa, maar de Grieken en Romeinen gebruikten in de badhuizen al stenen om elkaar mee te masseren. Hoog geplaatste lieden werden ermee gemasseerd omdat spierpijn, ongemakken en kwetsuren hierdoor afnamen. Ook werd deze massage gebruikt bij de Inca’s, indianen, Maöries en vele andere culturen. Warme stenen werden gebruikt bij diverse rituelen, afhankelijk van de cultuur. ter voorkoming en behandeling van ziekten en aandoeningen door de stenen onder andere te plaatsen op de acupunctuurpunten en te strijken over de meridianen.
In 1993 werd Hot Stone Massage in de Verenigde Staten door Mary Nelson “herontdekt”. Haar La Stone-therapie maakt gebruik van basaltstenen, die zijn ontstaan door de lava van vulkanen, die afgekoeld eeuwenlang in rivierbeddingen hebben gelegen en daarom mooie ronde vormen hebben gekregen.

Wat is het doel? Wat doet het precies?

De Hot stone massage is met name geschikt voor of bij mensen die eens lekker willen genieten van de weldaad en ontspanning van een Hot stone massage.

Hoe verloopt de massage?

Bij mij gaat aan de hot stone massage altijd een verkorte ontspannings massage vooraf. De opgewarmde stenen worden ieder afzonderlijk met een masserende beweging op het lichaam gelegd.
Als een lichaamsdeel gemasseerd is en de steen geplaatst is, wordt dit afgedekt met een handdoek om de warmte zo lang mogelijk vast te houden.

Door de combinatie van warmte en beweging (thermodynamica) kan er dieper in het spierweefsel gewerkt worden, wat de massage of behandeling veel effectiever maakt. Een Hot stone massage draagt hiermee bij aan een positief zelfherstel van het lichaam, het helpt afvalstoffen af te voeren, draagt bij aan het ontgiften van het lichaam, stimuleert de organen en kan het lichaam meer in balans brengen.

Wanneer is een Hot stone massage niet aan te raden? 

De Hot stone massage is een weldadige massage maar helaas niet voor iedereen geschikt. Door de invloed van de massage met warme stenen en de plaatsing van deze stenen kunnen er namelijk diverse negatieve bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen zijn van uiteenlopende aard en verschillen per aandoening. Dit varieert van zware hoofdpijn en onrust tot flauwvallen toe.

Hieronder treft u een aantal aandoeningen en medicamenten waarbij het zeer af te raden is een Hot stone massage te ondergaan:
burnout / ontstekingen / besmettelijke huidaandoeningen / psoriasis / trombose / kanker / koorts / extreme vermoeidheid en uitputting

Ook het gebruik van bepaalde medicamenten en geestverruimende middelen zijn een contra-indicatie, zoals onder andere:
pijnstillers / antidepressiva / antibiotica / ontstekingsremmers / prednison / alcohol /
drugs en andere opiaten

Raadpleeg bij twijfel uw behandeld arts/specialist of het voor u mogelijk is
deze massagevorm te ondergaan.